Bayon, Temple budista de primera elecció a Angkor Thom

Bayon, Temple budista de primera elecció a Angkor Thom

ut-love Al cor d’Angkor Thom es troba el Bayon del segle XII, el temple hipnotitzant, si bé lleugerament humil, de Jayavarman VII. Representa el geni creatiu i l’ego inflat del rei més cèlebre de Cambodja. Les seves 54 torres gòtiques estan decorades amb 216 cares somrients de Avalokiteshvara i s’adornen amb 1.2km de baix relleus extraordinaris que incorporen més de 11.000 figures.

L’orientació cap a l’est del temple fa que la majoria de la gent visiti al matí. No obstant això, Bayon es veu igual de bo per la tarda.

Únic, fins i tot entre els seus estimats contemporanis, l’audàcia arquitectònica va ser una afirmació política definitiva sobre el canvi de l’hinduisme al budisme Mahayana. Conegut com el “temple de la cara” gràcies a les seves visions icòniques, aquests enormes capgrossos es veuen des de tots els ángulos, exudant el poder i el control amb un indici d’humanitat. Aquesta va ser precisament la combinació necessària per imposar-se a un imperi tan vast, assegurant que la població dispar i llunyana obtingués la seva magnànida voluntat. A mesura que camines, una dotzena o més de les capçaleres són visibles a la vegada, amb una cara completa o amb perfil, de vegades amb els ulls, de vegades mirant des de dalt.

Encara que Bayon és ara conegut per ser construït per Jayavarman VII, durant molts anys els seus orígens van ser desconeguts. Embolicat en una selva densa, també va prendre temps als investigadors per adonar-se que es troba al centre exacte de la ciutat d’Angkor Thom. Encara hi ha molt misteri associat amb Bayon, com la seva funció exacta i el seu simbolisme, i això sembla només apropiat per a un monument la signatura del qual és una cara somrient enigmàtica.

A diferència d’Angkor Wat, que es veu impressionant des de tots els angles, Bayon es veu com una pila glorificada de runes des de la distància. Només quan entris al temple i fas arribar al tercer nivell, la seva màgia es fa patent.

L’estructura bàsica de Bayon comprèn un simple tres nivells, que corresponen més o menys a tres fases diferents de l’edifici. Això és perquè Jayavarman VII va començar la construcció d’aquest temple a una edat avançada, per la qual cosa mai va estar segur que estaria acabat. Cada vegada que es va completar una fase, es va traslladar a la següent. Els dos primers nivells són quadrats i adornats amb baix relleus. Condueixen fins a un tercer nivell circular amb les torres i les seves cares.

Alguns diuen que l’imperi Khmer estava dividit en 54 províncies en el moment de la construcció de Bayon, de manera que els 54 parells d’ulls totalment vistosos vigilaven els assumptes externs del regne.

Les famoses talles a la paret exterior del primer nivell mostren escenes vívides de la vida quotidiana a Cambodja del segle XII. Els baix relleus en el segon nivell no tenen proporcions èpiques del primer nivell i solen estar fragmentades. Els relleus descrits són aquells en el primer nivell. La seqüència suposa que entres al Bayon des de l’est i observeu els relleus en sentit horari.

Desplaçant-vos en sentit horari des del sud de la porta de l’est, trobareu el primer baix relleu, Chams on the Run , un panorama de tres nivells. En el primer nivell, els soldats khmer marxen cap a la batalla: mira els elefants i les papereres d’ous, que són pràcticament igual que els que encara s’utilitzen avui a Cambodja. El segon nivell mostra els taüts que es porten del camp de batalla. Al centre del tercer nivell, Jayavarman VII, ombrejat per ombrel·les, es mostra a cavall seguit de les legions de concubines (a l’esquerra).

Seguint, el primer panell al nord de la cantonada sud-est, mostra els hindús que pretenen una linga (símbol fòlic). Probablement, aquesta imatge era un Buda, més tard modificat per un rei hindú.

El panell de la Batalla Naval té alguns dels relleus millor tallats. Les escenes representen una batalla naval entre els Khmers i els Chams (aquest últim amb cobertes del cap), i la vida quotidiana al voltant del llac Tonlé Sap, on es va lluitar la batalla. Busqueu imatges de persones que treguen piojos dels cabells, dels caçadors i, cap a l’extrem occidental del panell, una dona que dóna a llum.

En els Chams vanquished , apareixen escenes de la vida quotidiana mentre es produeix la batalla entre els khmers i els chams a la vora del llac Tonlé Sap, on els Chams són fortament derrocat. Les escenes inclouen dues persones que juguen a l’escacs, a un bar de copes i a les dones que venen peix al mercat. Les escenes de menjars que es preparen i serveixen es celebren la victòria Khmer.

El relleu més occidental de la galeria sud, que representa una processó militar, no està acabat, igual que el panell que mostra els elefants que es dirigeixen des de les muntanyes. Els brahmanes han estat perseguits per dos tigres per dos arbres.

El següent panell mostra escenes que alguns estudiosos sostenen és una guerra civil. Grups de persones, alguns armats, s’enfronten entre si, i la violència augmenta fins que elefants i guerrers s’uneixen al cos a cos.

Just al nord del panell de la guerra civil, els combats continuen a menor escala en el Rei All-seeinging . S’empassa un antílop per un peix gegantí; entre els peixos més petits hi ha un gambeta, sota el qual una inscripció proclama que el rei buscarà els amagats.

El següent panell mostra una processó que inclou al rei (portant un arc). Presumiblement és una celebració de la seva victòria.

A la cantonada occidental de la paret septentrional hi ha un circ jemer . Un home fort guarda tres nans i un home a l’esquena gira una roda amb els peus; A dalt es troba un grup de caminadors corda. A la dreta del circ, el tribunal reial mira des d’una terrassa, per sota del qual es troba una processó d’animals. Alguns dels relleus d’aquesta secció romanen sense acabar.

En una terra d’abundància , dos rius – un al costat de la llinda de la porta i l’altre a pocs metres a la dreta – estan plenes de peixos.

En el nivell més baix de la derrota Chams inacabada de tres nivells , els exèrcits de Cham són derrotats i expulsats del regne Khmer. El següent panell mostra l’avanç dels exèrcits de Cham, i el panell mal deteriorat mostra els Chams (a l’esquerra) que persegueixen els Khmers.

El saqueig d’Angkor mostra la guerra de 1177, quan els Khmers van ser derrotats pels Chams i Angkor va ser saquejat. El rei khmer ferit està baixant des de la part posterior d’un elefant i un general khmer ferit està transportat en una hamaca suspesa d’un pal. Directament a dalt, els Khmers desesperats s’estan begut. Els Chams (a la dreta) estan a la recerca del seu enemic vençut.

El següent panell, el Chams Enter Angkor , mostra una reunió dels exèrcits Khmer i Cham. Observeu els portadors de les banderes entre les tropes de Cham (a la dreta). Els Chams van ser derrotats en la guerra, que va acabar el 1181, tal com es mostra al primer panell en la seqüència bokep.